Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

«Γυμναστήριο για το Μυαλό» (a Gym for the brain)

Η σκέψη υπήρχε εδώ και χρόνια. Να δημιουργηθεί μια δανειστική βιβλιοθήκη στον Μύρτο. Υπήρχε ως σκέψη σε πολλούς ανθρώπους του Μύρτου. Ωρίμασε στα τέλη Οκτωβρίου του 2022 και άρχισε να παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά. Μια μικρή ομάδα εθελοντών ζήτησε από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας, κ. Παντελάκη Αλέκο να θέσει υπό την αιγίδα του την προσπάθεια. Με διάθεση για συνεργασία η Κοινότητα αμέσως υιοθέτησε την ιδέα.

Σε πρόσφατη, κοινή συνεδρίαση, του Τοπικού Συμβουλίου και της ομάδας της βιβλιοθήκης, τέθηκαν οι κανόνες συνεργασίας, εκλέχθηκε 5μελή επιτροπή της βιβλιοθήκης στην οποία συμμετέχει και ένα μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας ενώ Συντονιστής της ορίστηκε ομόφωνα ο Δρ. Βαγγέλης Φραγκιαδάκης. Ο Μυρτιανός Βαγγέλης Φραγκιαδάκης είναι και ένας μεγάλος χορηγός της βιβλιοθήκης, αφού δώρισε πλήρες συγκρότημα σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή, που καλύπτει τις ανάγκες της βιβλιοθήκης.

Ο χώρος που στεγάζεται είναι η δημοτική αίθουσα «Εμμανουήλ Δασκαλάκη» που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Αθρόες οι δωρεές βιβλίων κυρίως από ιδιώτες, αλλά και από ιδρύματα και πανεπιστήμια της χώρας. Ο Δήμος, η Μορφωτική Στέγη αλλά και ένα ιδιωτικό βιβλιοπωλείο παραχώρησαν τα έπιπλα της βιβλιοθήκης καθώς και βιβλία τους.

Στοίχημα, η μικρή βιβλιοθήκη αυτού του μικρού χωριού, να μην αποτελέσει αποθήκη βιβλίων, αλλά να μετατραπεί σε κύτταρο παραγωγής πολιτισμού. Είναι ελεύθερα επισκέψιμη από όλους, μπορεί ο οποιοσδήποτε να γραφεί μέλος της και να δανειστεί ένα βιβλίο. Ξεπερνούν τους 1500 τίτλους τα βιβλία, ενώ υπάρχουν και πάνω από 10.000 τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων τα οποία είναι προσβάσιμα ήδη μέσω σταθερών υπολογιστών που είναι εφοδιασμένος ο χώρος της βιβλιοθήκης. Ημέρες λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 18:00 – 20:00 ενώ από 15/05 το ωράριο θα αλλάξει και θα είναι 19:00 – 21:00.

Τα Εγκαίνια της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν με συμμετοχή πλήθους κόσμου στις 11/01/2023. Ήταν μια βραδιά γεμάτη από λέξεις και στίχους του ποιητή Νικόλα Ευαντινού που άγγιξαν την ψυχή των παρευρισκόμενων και αυτοσχεδιασμούς στην Κιθάρα του Γιώργου Λαμπράκη. Διάβασαν ποιήματα οι Γιάννης Μανιαδάκης, Κωστής Βασαρμίδης και η Πόπη Δασκαλάκη.

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, η δανειστική βιβλιοθήκη κοινότητας Μύρτου, παρουσίασε την ζωντανή, διασκεδαστική και παράλληλα μορφωτική παράσταση, «Ο Κόσμος γύρω μας».- παραγωγή και παρουσίαση του Δρ. Βαγγέλη Φραγκιαδάκη. Μια παράσταση για παιδιά από 6 – έως 96 ετών!!!! Η συμμετοχή στην εκδήλωση μικρών και μεγάλων ήταν και πάλι απίστευτη! Η συναρπαστική αυτή παράσταση χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά αντικείμενα απεικονίζει τους νόμους της φύσης και πώς αυτοί αποτελούν τη βάση του σύγχρονου κόσμου μας. Η παράσταση επισκέπτεται κατόπιν ραντεβού, σχολεία του Δήμου μας ενώ στις 18 & 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις, ανοικτές στο κοινό, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο. Η επόμενη μορφωτική παράσταση «Ο Κόσμος γύρω μας» με θέμα τον Ηλεκτρισμό, προγραμματίζεται να γίνει τον Μύρτο στον χώρο της βιβλιοθήκης στις 03 Ιουνίου 2023